kinderyoga

De Magie van Samen Zonnegroeten: zonnegroet Voor Kinderen en Volwassenen

De Magie van Samen Zonnegroeten: zonnegroet Voor Kinderen en Volwassenen

Surya Namaskar, de zonnegroet, is een opeenvolging van 11 yogahoudingen die in een vloeiende beweging op het ritme van je adem na elkaar worden uitgevoerd. Als je ooit al yoga hebt gedaan, dan heb je op zijn minst al een variatie van de zonnegroet uitgevoerd.

De 11 houdingen zijn ideaal voor het ontwikkelen van kracht, stabiliteit, lenigheid en uithoudingsvermogen. Een paar zonnegroeten na elkaar doen je hart sneller slaan en zorgen voor warmte in je hele lijf. Een ideale oefening dus om uit je hoofd te komen en je aandacht naar je lichaam te brengen. Goed voor lichaam en geest!

Bovenstaande voordelen gelden niet alleen voor volwassenen maar zeker ook voor kinderen. Elke dag een paar zonnegroeten doen, zorgt ervoor dat je kind sterk in zijn/haar schoenen gaat staan.

👉 Letterlijk en figuurlijk.

Meer zelfvertrouwen, een verhoogde focus en een krachtiger lichaam.

Welke ouder wilt dat nu niet voor zijn kind? ;)

 

Monkey see, monkey do.

De beste manier om je kind aan het zonnegroeten te krijgen, is door het samen te doen. Niet alleen maak je zo tijd voor elkaar, je geeft actief het goede voorbeeld en inspireert je kind om yoga te doen. Zo word je samen sterker.
Maak er een verbindend vast moment op de dag van.
Bij het opstaan naast het bed,
na school, voor het vieruurtje,
na schermtijd,
voor het avondeten, etc.


Of doe een paar zonnegroeten als je voelt dat je kind beweging kan gebruiken of wanneer het teveel aan het piekeren is. Het hoeft niet lang te duren. Alle beetjes helpen. Een paar zonnegroeten maken al een groot verschil!

Uiteraard zien de houdingen er een beetje anders uit voor de jongsten onder ons. Surya Namaskar is geen exacte wetenschap dus je mag gerust aanpassen waar nodig. Zo kan je bijvoorbeeld op de knieën komen in plaats van in de plankhouding te staan.

Zoals met elke vorm van yoga die je met je kind doet, gaat het voornamelijk over het plezier van bewust bewegen en ademen.

Je kan allerlei variaties doen zolang ze maar goed voelen. 
Durf speels en creatief zijn en laat je kind zeker ook met eigen ideeën afkomen. Zo kan je een verhaal verzinnen om de volgorde van de houdingen te helpen memoriseren, een liedje of gedichtje opzeggen tijdens het bewegen, de houdingen dierennamen geven: niets is onmogelijk.

Extra leuk is om de zonnegroet te combineren met affirmaties bij elke houding. Zo versterk je niet alleen jullie band door samen te bewegen maar ga je ook nog dieper inwerken op het zelfvertrouwen van je kind.

“Ik ben sterk als een berg.
Ik kan alles wat ik wil. 
Ik blijf dicht bij mezelf.
Ik kijk rond en leer bij.
Ik ben krachtig als een plank.
Ik ben trots op mezelf.
Ik laat los wat ik niet meer nodig heb.
Ik word gesteund.
Ik ben veilig.
Ik heb eindeloos veel kracht.
Ik ben goed zoals ik ben.”

Neem na het zonnegroeten een moment om tot rust te komen. Een korte ademhalingsoefening of even in savasana gaan liggen om het effect van de bewegingen te laten inwerken. 

De zonnegroet verwarmt groot en klein, ontdek samen wat deze reeks voor jouw gezin kan betekenen.

Ontdek Ons Digitale Pakket en YouTube Kanaal

Wil je meer uit je zonnegroetpraktijk halen? Ontdek ons digitale pakket met geïllustreerde kaarten en een poster. Voor extra inspiratie, bekijk ons gloednieuwe YouTube kanaal met wekelijkse video's. Abonneer je om op de hoogte te blijven van nieuwe praktijken, tips en trucs om samen te groeien en te bloeien.

zonnegroet voor kinderen

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Volgende lezen

3 yoga tussendoortjes voor meer rust en focus in de klas. - Full of yoga
Emotieregulatie met kinderademhalingsoefeningen: eenvoudig en doeltreffend!