kinderyoga

Hoe houden we kinderen geboeid met yoga in een wereld vol snelheid en digitale media? 🌪️🤸‍♂️

Hoe houden we kinderen geboeid met yoga in een wereld vol snelheid en digitale media? 🌪️🤸‍♂️

Navigeren door de uitdagingen van de moderne aandachtsspanne...

In de snelle digitale wereld van vandaag vormt het betrokken houden van kinderen bij yoga soms een uitdaging. Toch kan yoga samen met je kind een grote meerwaarde betekenen. Ik neem je hierin graag even mee in deze blog. 

De impact van digitale overbelasting

De snelheid waarmee informatie tegenwoordig wordt gepresenteerd, is exponentieel toegenomen door digitalisering en de groei van technologische platforms. Kinderen worden voortdurend blootgesteld aan een overvloed aan korte, snelle visuele en auditieve stimuli, vooral via sociale media, korte video's en de digitale entertainmentindustrie. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke verschuiving in hoe kinderen informatie consumeren en verwerken.

Verkorte aandachtsspannen

Deze continue stroom van snelle stimuli heeft een diepgaand effect op de aandachtsspannen van kinderen. Terwijl kinderen vroeger meer tijd namen om zich op een bepaald onderwerp te concentreren, moeten ze nu met een grotere hoeveelheid informatie in kortere tijd omgaan. Deze overvloed aan korte, krachtige indrukken kan leiden tot een verminderde mogelijkheid om langdurige aandacht vast te houden.

Yoga en moderne aandachtsspannen

Binnen de context van kinderyoga heeft deze verandering in aandachtsspanne aanzienlijke gevolgen. Hoewel yoga met je kind veel beweging met zich meebrengt, vraagt het ook om concentratie, ademhaling en bewuste bewegingen. In een wereld waarin kinderen gewend zijn aan snelle visuele verhalen en constante beweging op schermen, kan het een echte uitdaging zijn om hen een houding langer vast te laten houden of kalm te blijven in meditatie.

De essentie van yoga voor kinderen

Yoga gaat niet om perfect stil kunnen zitten; het gaat om volledig in het moment zijn, weg van alle prikkels om je heen. Het gaat om voelen, echt naar binnen kijken, zonder oordeel van goed of fout. Dit geldt ook voor kinderyoga. Hoe probeer ik dit te bereiken? Door kinderen mee te nemen in hun fantasiewereld. Ze kunnen zich voorstellen dat ze vliegen als een vogel of wandelen als een hond. Op deze manier brengen ze hun aandacht naar binnen en voelen ze hun lichaam echt. Dit is cruciaal om hun lichaamsbewustzijn te vergroten.

Pas wanneer een kind zijn lichaamsbewustzijn verbetert, kan het bewust zijn lichaam tot rust brengen. Dit vraagt kennis van je lichaam; je kunt het niet zomaar doen. Je moet weten hoe je je benen in rust moet houden, hoe je rug voelt, hoe je ademhaling is. Geloof me, dit is ook voor volwassenen geen gemakkelijke oefening!

Daarnaast is het prachtig om yoga samen met je kind te doen, omdat je kind leert van jouw gedrag en emoties, van hoe jij hiermee omgaat. Door samen even stil te staan, te voelen, goed te bewegen en te verbinden, creëer je een grote meerwaarde en een belangrijke tool voor hun latere leven. Een tool die ze kunnen oproepen wanneer ze het nodig hebben. Want soms raast de hectiek aan je voorbij zonder dat je stilstaat, en stel je voor dat je vanaf jonge leeftijd al hebt geleerd om naar binnen te voelen. Hoe mooi is dat niet, toch?

De balans vinden

De uitdaging ligt in het vinden van de balans. Hoewel het belangrijk is om rekening te houden met de moderne aandachtsspanne, is het net zo cruciaal om ruimte te bieden voor diepgang, stilte en focus. Daarnaast helpt het aanmoedigen van beweging kinderen bewust te worden van hun lichaam en te leren bewust te ontspannen, wat de basis legt voor rust en focus.

Ontdek yoga, samen met je kind, met onze super leuke Family yoga kaartenset:
SHOP HIER

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Volgende lezen

Moederdag: mijn verhaal van zelfontdekking en groei.