mindfulness

Mindfulness voor kinderen: eenvoudige oefeningen voor meer rust en zelfvertrouwen

mindfulness voor kinderen

Mindfulness, ja hoor, ook bij kinderen. Volg je even mee? 

De kans is groot dat je niet meer in detail kan vertellen wat je allemaal gedaan hebt tussen het moment dat je uit je bed stapte en het moment dat je aan het werk ging.

Hoogstwaarschijnlijk ging de automatische piloot onmiddellijk aan bij het openen van je ogen en deed je vanmorgen alles wat je elke ochtend doet zonder al te veel na te denken of stil te staan bij wat je aan het doen was.

Zo gaat het ook met kinderen. Ze hollen zichzelf te vaak voorbij, gaan mee op de stroom van elke dag en doen (uiteindelijk) wat ze allemaal moeten doen zonder bewust te zijn van wat ze doen. Naar school, naar de muziekles, naar de sport, tanden poetsen, schoenen aan, eten, naar bed, etc.

Routine en structuur is uiteraard heel belangrijk. Het zorgt voor voorspelbaarheid, rust en een gevoel van veiligheid voor je kind en je gezin. Maar af en toe even de tijd nemen om stil te staan bij dit moment en al je aandacht bewust richten op één ding is minstens even belangrijk.

Mindfulness is net dat: met je volledige aandacht bij dit moment zijn, je helemaal focussen op één iets, vertragen om helemaal op te gaan in wat je aan het doen bent. Het is het tegenovergestelde van multitasken en het tegengewicht voor de automatische piloot.

Baby’s en peuters gaan vaak heel natuurlijk vertragen en kunnen helemaal opgaan in het moment. Denk maar aan de verwondering van een baby die zijn voeten ontdekt of het gezicht van een peuter die voor het eerst chocolade proeft.

Door regelmatig mindfulness te doen met je kinderen, help je hen om er een gewoonte van te maken.

Een gewoonte die heel wat voordelen meedraagt, zowel voor jou als voor je kind(-eren):

  • Je concentratievermogen verhoogt en je zult minder snel afgeleid zijn

  • Je kan steeds beter omgaan met stresserende situaties

  • Je leert beter luisteren en communiceren

  • Het draagt bij aan de emotieregulatie, wat wil zeggen, beter je emoties begrijpen en daarnaast ook 'gepast' omgaan met je emoties

  • Je zal meer en steeds makkelijker rust ervaren

  • Je krijgt meer geduld

  • Het draagt bij aan je geluksgevoel en je gevoel van tevredenheid in het leven

 

Hoe pas je mindfulness nu toe? De drie basisstappen van mindfulness zoals ik het zelf toepas:

  • Stop: stop met wat je aan het doen bent. Ga zitten, leg je neer, kom stil staan, sluit even je ogen.

  • Adem: voel hoe je in- en uitademt. Voel de lucht door je neusgaten binnen komen en langs je mond naar buiten gaan. Leg één hand op je buik en de andere op je borstkas en voel hoe je lichaam uitzet als je inademt en voel hoe alles terug zakt wanneer je uitademt. Ontdek onze adem kleurplaten en ga eenvoudig zelf aan de slag 🔥

  • Focus: kies één iets uit om te observeren. Dat kan je adem zijn, een voorwerp, een emotie, een geluid, iets tactiel, eender wat. Telkens als je gedachten afdwalen, stop je opnieuw en keer je terug naar het observeren, ga met al je focus en aandacht naar dat ene ding.

Hoe je dat dan precies doet met je kind? De volgende mindfulness oefeningen kan je doorheen de dag doen. Maak er een gewoonte van, voor jezelf en je kind(-eren) en al snel zul je merken hoe simpel het is en hoe groot het effect is op jullie leven.

  1. Een klassieker: mindful proeven. Net voor je begint te eten: stop, adem en focus. Kies iets wat je op bord ligt, één iets maar. Kijk eerst naar dat eten dat je gekozen hebt. Naar de kleur, de textuur, de vorm. Voel dan het eten met je vingers. Voelt het hard, zacht, warm, koud, plakkerig? Ruik aan het eten. Hoe ruikt het? Voel dan met je lippen aan het eten maar eet het nog niet op. Leg dan het eten op je tong en sluit je mond. Zonder te kauwen of te slikken. Smaak je al iets? Ga dan heel traag knabbelen, voel en proef wat er in je mond zit voor je uiteindelijk slikt. Tip: werk eventueel met (kleine) zandlopers of een timer om jezelf en je kind tegen te houden te snel te gaan. Is je kind snel afgeleid? Leg dan maar één voedingsstuk op het bord voor de oefening.

  2. Eentje voor het slapengaan. Knuffel kijken. Laat je kind een knuffel of speelgoedje kiezen en leg dat ergens waar je er makkelijk kan naar kijken vanuit bed. Stop, adem en focus. Bekijk de knuffel gedurende een aantal minuten. Gebruik weer een (zachte) timer. Kijk alleen naar de knuffel. De vorm, de kleur, de materialen, hoe groot of hoe klein de knuffel is. Alsof het de eerste keer is dat je de knuffel ziet. Vol verwondering en bewondering. Als de timer afgegaan is, ga je liggen en sluit je de ogen. Probeer de knuffel voor je te zien, zo scherp dat het lijkt alsof je er nog altijd naar kijkt.

  3. Kies één routine activiteit, iets wat je alle dagen doet. Tanden poetsen, haren kammen, schoenen aandoen, de hond uitlaten, etc. Voor je begint aan die activiteit: stop, adem en focus. Doe de activiteit heel traag. Alsof het de eerste keer is dat je dit doet. Wat moet je allemaal doen? Hoe beweeg je? Wat voel je? Wat ruik je? Wat hoor je? Wat smaak je? Hoe voelt het om die activiteit te doen? Staan je voeten stevig op de grond of ben je in beweging? Hoe adem je? Focus helemaal om die activiteit alleen. Merk je tijdens de activiteit dat je gedachten afdwalen of je automatische piloot weer aan schiet? Stop. Adem. Focus. Tip: help je kind door vragen te stellen tijdens de activiteit.

  4. Mindful Yoga. Kies (samen) drie yogahoudingen uit. Ga tegenover elkaar zitten. Stop, adem, focus. Elk om beurt doe je een houding, zonder praten. Heel traag. Alsof je door water beweegt. De andere kijkt in stilte hoe diegene die de houding doet beweegt, ademt, staat. Kom terug uit de houding, ga zitten tegenover elkaar en kijk elkaar even diep in de ogen. Dan doet de andere dezelfde houding, heel traag. Als alle drie de houdingen door allebei zijn uitgevoerd, kijk je elkaar nog even stil in de ogen en geef elkaar dan een dikke knuffel. Tip: kies zelf het aantal yogahoudingen dat bij jullie tijd, leeftijd en concentratievermogen past.

Mettertijd kan je bij elkaar (en jezelf) opmerken wanneer de automatische piloot teveel overneemt of als het multitasken zorgt voor stress. Zeg dan tegen elkaar of tegen jezelf: “Stop! Adem. Focus.” Maak mindfulness een gewoonte en help je kind rustiger en zelfzekerder opgroeien.

In de digitale adem kleurplaten  vind je ook 12 ademhalingsoefeningen voor kinderen. Deze zijn een heel leuke tool om je kind te helpen die rust te ervaren, of om de emoties te helpen reguleren.

Ontdek ze in de webshop 🙏

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.

Volgende lezen

yoga, nooit te vroeg om te starten ;) - Full of yoga

Ontdek onze producten: